POSDRU

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – - (POS DRU) stabileşte axele prioritare şi domeniile majore de intervenţie ale României în domeniul resurselor umane în vederea implementării asistenţei financiare a Uniunii Europene prin intermediul Fondului Social European, în cadrul, Obiectivului Convergenţă, pentru perioada de programare 2007-2013.

Elaborat în contextul Planului Naţional de Dezvoltare 2007-2013 şi în acord cu Priorităţile Cadrului Strategic Naţional de Referinţă, POS DRU este un instrument important în sprijinirea dezvoltării economice şi a schimbărilor structurale. Mai mult, investiţiile în capitalul uman vor completa şi vor conferi sustenabilitate creşterii productivităţii pe termen lung. O forţă de muncă înalt calificată, cu un nivel de educaţie ridicat, având capacitatea de a se adapta noilor tehnologii şi nevoilor în schimbare ale pieţelor, este esenţială pentru o economie competitivă şi dinamică. România va promova politici active pe piaţa muncii pentru creşterea adaptabilităţii şi flexicurităţii forţei de muncă. Se preconizează obţinerea unui nivel mai înalt de participare pe piaţa muncii, ca fundament al unei economii competitive bazate pe cunoaştere.

POS DRU a fost elaborat sub coordonarea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitaţii de Şanse. În timpul consultărilor au fost implicate următoarele instituţii: Ministerul Economiei şi Finanţelor, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății Publice, Institutul Național de Statistică, Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale, Comisia AntiSărăcie şi de Promovare a Incluziunii Sociale, Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse, Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului, Turismului și Profesiilor Liberale, alte ministere de linie şi agenţii. De asemenea, au avut loc consultări pe scară largă cu partenerii sociali, organizaţii ale societăţii civile, administraţia publică şi alţi actori relevanţi.

Obiectivul general

Obiectivul general al POS DRU este dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivității, prin corelarea educației și învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii și asigurarea de oportunități sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă a 1,650,000 de persoane.

Obiective specifice

Obiectivele specifice identificate pot fi rezumate astfel:

  • Promovarea calităţii sistemului de educaţie şi formare profesională iniţială şi continuă, inclusiv a învăţământului superior şi a cercetării;
  • Promovarea culturii antreprenoriale şi îmbunătăţirea calităţii şi productivităţii muncii;
  • Facilitarea inserţiei tinerilor şi a şomerilor de lungă durată pe piaţa muncii;
  • Dezvoltarea unei pieţe a muncii moderne, flexibil, şi incluzive
  • Promovarea (re)inserției pe piața muncii a persoanelor inactive, inclusiv în zonele rurale;
  • Îmbunătățirea serviciilor publice de ocupare;
  • Facilitarea accesului la educație și pe piața muncii a grupurilor vulnerabile.

Intervenția FSE în România va sprijini atingerea obiectivului general şi a obiectivelor specifice din domeniul dezvoltării resurselor umane, contribuind în mod real la implementarea Strategiei Europene de Ocupare şi la atingerea obiectivului general privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bune.

>>POSDRU site